السبت , مايو 18 2024

PEYGAMBER HADİSLERİNİ ANLAMADA ÇAĞDAŞ EKOLLERİN ETKİSİ, SEKÜLER OKUMA ÖRNEĞİ

أثر المذاهب المعاصرة في فهم الحديث النبوي، القراءة العلمانية نموذجاً

Bu araştırmada, Peygamberin hadis metinlerindeki modern okumanın, özellikle de çağdaş seküler okumanın etkisini ele aldım. Çalışmada öncelikli olarak önemli terimlerin açıklamasını yaptım. Ardından tarihselcilik, hermeneutik ve yapısöküm gibi batıya ait eleştiri yöntemlerini kullanarak İslami metinleri ve peygamber hadislerini eleştiren Muhammed Şahrûr, Muhammed Arkûn ve Adonîs gibi modern dönemdeki seküler ekolün öncülerini ve kitaplarını ele aldım. Bu yöntemleri, Müslümanların sorunlarına uygun çözümler bulma, ilerlemelerine ve gelişmelerine katkıda bulunma iddiasıyla batılı üniversitelerdeki hocalardan almışlardır. Müslümanların metinleri okuma biçimlerinde problem olduğunu, dini metinleri doğru okuma ve anlama yöntemlerini bilmediklerini iddia etmekte ve yeni bir anlayışa sahip olmaları için yöntemlerinin yenilenmesi gerektiğini düşünmekteydiler. Ancak bu durum Müslümanlar için alışılagelmemiş yeni sıkıntılara, sorulara ve şüphelere sebep olmuştur. Yeni yöntemlerle yapılan bu okumalar, Müslüman alimlerin hadis metinlerinin korunması ve anlaşılması için ilmi kaideleri esas alarak yaptıkları geleneksel okumaların aksine, hadis metinlerinde yeni anlamlar ve sonuçlar ortaya çıkarmıştır.

Araştırmamda, laikliğin gelişim tarihinin incelemesinde, tarihsel yöntemle birlikte analitik tümevarım yöntemini esas aldım. Hadis metinlerinin okunmasında kullanılan laiklik projesini incelememin nedeni, İslam ülkelerindeki seküler projenin anlaşılmasını sağlamaktır. Laikler, dini metinlerin okunmasında ve eleştirilmesinde birden fazla yöntem ve üslup kullanmışlar, sahip oldukları ortak gayelerine ve hedeflerine ulaşmak için çaba göstermişlerdir. Belki de bu ortak gaye ve hedefler, hadis metinlerini okumalarından kaynaklanan etki ve sonuçlardan dolayı ortaya çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Eser, Ekoller, Çağdaş, Hadisleri anlama, Laiklik.

Ahmed HURRIYE, SİİRT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ- TÜRKİYE

Prof. Dr. Abdullah ÜNALAN, SİİRT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ- TÜRKİYE

تقييم المستخدمون: 4.7 ( 1 أصوات)

عن admin

شاهد أيضاً

Verses of “the call” in the Holy Qur’an, the call between the messengers and their people, verse 64 of Al Imran as an example – a linguistic and rhetorical study-

Kur’an-ı Kerim’deki “ çağrı ” ayetleri, elçilerle kavimleri arasındaki çağrı, örnek olarak Al-i İmran suresinin …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *